36 minuten en 47 seconden

Het is een regenachtige herfstmiddag wanneer ik besluit dat dit het perfecte moment moet zijn voor mijn eerste bezoek aan het M Leuven. Inmiddels woon en studeer ik een maand in deze mooie stad! Een bezoek aan een van dé kunst-hotspots, die al sinds dag één op mijn to-do lijstje staat, gaat vandaag afgevinkt worden.

De combinatie van oude en hedendaagse kunst die de collectiepresentatie Neem je Tijd vormt, laat je nadenken over het concept tijd. Gestart wordt met De Kalenderwijzerplaat uit ca. 1500, dit kunstobject toont de middeleeuwse manier van denken over tijd. Het verstrijken ervan werd gezien als een onophoudelijke cyclus, met elkaar verbonden door de seizoenen. Het jaar werd bepaald door een combinatie van feestdagen, zoals het nieuwjaarsfeest (zie afbeelding), en (landbouw)activiteiten. Alles wat door God geschapen is, is met elkaar verbonden en wordt beïnvloed door de astrologie, zo was de heersende gedachte. 

Detail uit de kalenderwijzerplaat. Foto door Miles Fischler (via website van M Leuven)

Deze middeleeuwse opvatting van aaneengeschakelde momenten in het jaar, die samen de tijd vormen, wordt gecontrasteerd met het hedendaagse werk van Ann Veronica Janssens. Janssens’ Disque (1998-1999), gemaakt van aluminium, daagt jou als toeschouwer uit jezelf te positioneren ten opzichte van het object en daardoor te ervaren wat beweging doet met jouw waarneming. Ik wissel van positie en zie de lichtreflecties veranderen. Bij iedere beweging word ik mij bewuster dat al mijn waarnemingen onderhevig zijn aan de plaats en de tijd waarin ik mij bevind. Je kunt je eigen ervaring beïnvloeden door te beslissen vanuit welke hoek en hoe lang je naar een kunstwerk kijkt, en Janssens maakt hier duidelijk dat de tijd nemen loont.

Dat bezoekers niet altijd de tijd nemen blijkt uit de zaaltekst; uit onderzoek bleek dat de gemiddelde bezoeker ca. 28,63 seconden(!) naar een kunstwerk kijkt, dit is inclusief de tijd voor het maken van een selfie! Geen foto’s rijker, maar wel een aantal waardevolle ervaringen en nieuwe inzichten én 36 minuten en 47 seconden later verliet ik de tentoonstelling. 

Neem je Tijd is een aanrader voor jouw volgende regenachtige herfstmiddag. En je hebt geluk want de collectiepresentatie, die natuurlijk meer kunstobjecten bevat, blijft nog even, namelijk tot 23 april 2023, dus neem je tijd! 😉

Neem je Tijd (10.07.2020 – 23.04.2023) in M Leuven is gratis te bezoeken met je Cultuurkaart! Reserveer van tevoren wel even een tijdslot via de website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s