Harry Gruyaert bekent kleur

Gruyaerts benadering van kleurfotografie lijkt het midden te houden tussen Belgisch surrealisme en een groezelige versie van een Wes Anderson scène. Het resultaat overrompelt de kijker moeiteloos. Zijn fotografie lijkt diepdoordacht, maar zijn werkwijze vertelt ons een ander verhaal. Althans wat betreft het nemen van de foto’s. Wanneer Gruyaert zijn foto’s bewerkt, mogen we kennis maken met zijn passie voor precisiewerk. Zijn liefde voor de artiest die zijn werk nooit goed genoeg vindt, sluit hier naadloos op aan. ‘Harry Gruyaert: Photographer’ richt eindelijk de lens op de meester van kleur en banaliteit.

©Harry Gruyaert

De statische stijl van de documentaire staat in scherp contrast met de dynamische en ultra intuïtieve fotografie van Gruyaert. Deze tegenstelling stoort niet, ze strookt zelfs met het stugge en introverte karakter dat Gruyaert lijkt te typeren (zoveel maakt de openingsscène al duidelijk). Ondanks het niet baanbrekend karakter van deze techniek, weet Kets (camerawerk) leven in de documentaire te houden door (zo neem ik aan) met een camera in zijn hand een ijverige Gruyaert te volgen op straat. Ook van ongemakkelijk dichtbij. Zo biedt Messiaen (regisseur) op een eenvoudige – maar elegante – manier een inkijk in de werkwijze van deze Belgische icoon. Het is aldus Gruyaert in actie die de show steelt met zijn chaotische en scheer-je-uit-de-voeten aanpak. Zijn uniek perspectief en aanpak toveren alvast ongetwijfeld een grijns op het gezicht van de praktiserende (amateur)fotograaf.

Tot slot kan deze recensie niet afgerond worden zonder even kort in te zoomen op de gigantische verzameling aan beeldmateriaal die de kijker te verwerken krijgt. De overvloed aan archief- en beeldmateriaal die Messiaen gebruikt, begunstigt de toegankelijkheid van de documentaire. Zowel de doorwinterde fotograaf als het fotografie groentje kan de continue input van Gruyaerts werk smaken. Messiaen houdt zijn doelpubliek duidelijk graag groot, en daar slaagt hij dan ook meesterlijk in.

Laat eens een vleugje Belgisch chauvinisme toe, bekijk ‘Harry Gruyaert: Photographer’ – te zien op Dalton.be – 5 euro per maand, toegang tot alle films.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s