TIP: ONLINE KORTFILMFESTIVAL

“Hoewel we dat niet verwacht hadden door de omstandigheden, is het een ongelooflijk sterke lichting van filmmakers dit jaar. Na het zien van de films zal iedereen het daar ook mee eens zijn” klonk het zaterdagavond 5 december in de grote zaal van Cinema ZED tijdens de openingsavond van het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven (IKL). Programmator Vincent Langouche bracht in dit bizarre jaar een fenomenale selectie aan kortfilms samen en daar kunnen we hem alleen maar dankbaar om zijn.

Aangezien de filmzalen gesloten zijn en grote events uit den boze zijn, stak de organisatie van IKL het festival dit jaar in een ander jasje. Het kortfilmfestival gaat in 2020, hoe kan het ook anders, online door! Dat betekent concreet dat je voor een heel schappelijke prijs van 4 euro een ticketje kan kopen voor je favoriete compilatie. Voor maar 19 euro heb je zelfs een festivalpas. Bij specifieke vertoningen hoort er ook een live nagesprek met de makers. Die gesprekken kan je volgen via de livestream. Zo simpel is dat dan.

© Amber De Leener

‘Voor ieder wat wils’. Het is voor een blogger altijd een beetje moeilijk om deze woorden te gebruiken door hun hoog clichégehalte, maar vandaag doe ik het toch. Op het online kortfilmfestival van Leuven is er écht voor ieder wat wils. Animatie, documentaire, Oscarfilms, ASMR, … Alles wat je wil, vind je terug op kortfilmfestival.be! Bij deze geef ik dan ook graag een aantal tips om wegwijs te geraken in het brede aanbod:

BIG NAMES, SHORT FILMS

Grote regisseurs als Christopher Nolan (Interstellar, Tenet), Bong Joon Ho (Parasite) en Yorgos Lanthimos (The Favourite) begonnen ooit als kortfilmmakers en/of grijpen nog vaak terug naar het kortfilmformat. Onterecht blijven deze compacte pareltjes vaak onbekend. Deze compilatie van maar liefst 9 kortfilms gidst je doorheen de werken van grote namen, van vroeger tot nu.

ANIMATION NATIONS (1 & 2)

Het kortfilmfestival is veel meer dan alleen maar korte films. In de programmatie vind je ook tal van korte documentaires en animatiefilms terug. In deze twee compilaties werden de beste animatiefilms van 2020 samengebracht. Mispak je niet, want animatie is zo veel meer dan Disney en Pixar. Naast 3D design kom je hier ook zandwerken en middeleeuwse schilderijen tegen.

WOMEN FOR THE WIN

Op zondag 12 december (16u) maakt het kortfilmfestival de zaal expliciet vrij voor diversiteit. In deze compilatie worden kortfilms samengebundeld die reeds in de prijzen vielen én door vrouwen gemaakt werden. De compilatie wordt voorafgegaan (om 15u) door een panelgesprek over diversiteit in de filmwereld en de (groeiende) positie van de vrouw als regisseur. Hier wordt niet alleen je artistieke honger gestild, maar krijg je er zo maar een hele boel vragen én antwoorden bij over de filmmagie achter de schermen.

ASMRELAX

Voel je het al? De tintels in je nek en het gelukzalig relaxerende gevoel op je schouders. Dat kan alleen maar het werk zijn van ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response). IKL bundelde films die gaan over ASMR en/of films die de technieken van ASMR en slow cinema gebruiken om hun kijkers volledig tot rust te laten komen. Voor de perfecte combinatie tussen een youtubehype en cinema moet je hier zijn.

Naast deze specifieke compilaties en zoveel andere, kan je ook altijd terugvallen op de grote Vlaamse competitie. In 6 compilaties worden 24 Vlaamse kortfilms gebundeld die strijden om de heuze IKL-prijzen. Als je een ticketje koopt voor één van deze compilaties, ka je aan een leuke combinatie van Vlaamse fictiefilms verwachten. Elke dag wordt er dan ook een andere compilatie getoond via de livestream.

5 – 12 DECEMBER 2020 via www.kortfilmfestival.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s