Jonge makers vallen in de prijzen op Kortfilmfestival

Ziezo, de namen zijn bekend! Na een week vol kortfilms werden officieel de beste kortfilms én makers van 2020 gekozen. Het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven ging dit jaar online door, maar boete niets aan kwaliteit in. Uit vele inzendingen werden zorgvuldig de beste kortfilms, fictie, documentaire en animatie, gekozen en gescreend voor het internationaal (online) publiek. Daarnaast kon je ook verschillende workshops, mastertalks en panelgesprekken volgen. Een week boordevol razend interessante filmpraat dus!

Zaterdagavond 12 december om 21u werden de beruchte prijzen van het kortfilmfestival én de VAF wildcards uitgereikt. Ook die uitreiking konden jullie live meevolgen. Rand Abou Fakher kaapte de juryprijs voor fictie in de Vlaamse competitie binnen met haar film ‘So We Live‘. In de Europese competitie bleek deze prijs weg gelegd voor Naïla Guiguet met ‘Dustin‘. Daarnaast reikte het Kortfilmfestival nog een juryprijs uit voor beste debuut (Ammen Simpson Ogedengbe met ‘Wildflowers‘), beste cinematografie (David Williamson met ‘ADA‘) en beste acteerprestatie (Loes Swaenepoel in ‘Kom hier‘). Voor Vlaamse en Europese fictie, animatie en documentaire werd er ook een publiekprijs uitgereikt. Zij die het kortfilmfestival niet intensief mee volgden, maar toch graag een overview hebben van de winnende werken kunnen nog tot zondagavond terecht op de site van het kortfilmfestival voor enkele ‘palmaressen’ . Voor de luttele 4 euro per programma kan je lastminute genieten van de beste films van het festival.

Het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds) geeft ieder jaar ook een aantal grote prijzen weg. De beruchte Wildcards van het VAF worden naar goede gewoonte uitgereikt op het festival en zijn echte gamechangers voor nieuwe makers, aangezien het om een behoorlijke som geld gaat. Dit jaar gingen de wildcards voor fictie naar Hyun Lories en Sven Spur met respectievelijk ‘Versailles‘ en ‘Eden’. Voor Animatie ging Ada Güvenir met de prijs lopen voor haar werk ‘Would You Please?‘ en in de experimentele scène ging de wildcard dan weer naar Mischa Dols met ‘Flora’. Ten slotte werden er nog twee wildcards voor documentaire uitgereikt aan Olga Lucovnicova en Niels Devlieghere met hun kortfilms ‘Nanu Tudor (My Uncle Tudor)‘ en ‘Elong E’nabe‘. Als kers op de taart reikte het VAF dit jaar een nieuwe wildcard uit. Sun Mee Catrysse kreeg de wildcard voor haar scenario. Ook deze selectie kan je online nog bekijken:

IKL 2020 – Foto’s door Amber De Leener

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s