‘I keep trying to make language my own, but it’s never truly mine’

Ik sta op een uitkijktoren in Gent. Het is half zeven ’s ochtends en ik ben hier voor de zon. Wanneer ik merk dat de zon zich een uur later nog niet wil laten zien en de spottende wolken me teveel worden ga ik naar beneden. Ik wandel in het park en kom even later een speeltuin tegen, nostalgie maakt zich van mij meester. Ik besluit er toch maar op te gaan, heel even dan, en merk dat ik te groot ben. De ruimte die mijn lichaam inneemt is te veel. De ruimte waar ik me in bevind komt op mij af en ik voel dat ik hier niet pas. Ik voel. Is dit hoe het voelt om jezelf ergens niet thuis te voelen, ook al heeft het de vorm van een thuis? Is dit hoe het voelt om van kleur te zijn in een witte samenleving? In drie online postkoloniale gesprekken (We Object) spreken telkens twee gasten over een voorwerp dat de koloniale erfenis voor hen weerspiegelt. Ik keek naar een prachtig, intiem gesprek tussen Lisette Ma Neza en Loucka Fiagan.

Lisette Ma Neza is een Nederlandse dichteres die niemand onbewogen laat met haar poëtische, maar actuele teksten. Ze zingt, schrijft columns, maakt films en slaat met woorden tijdens haar verbluffende slam poetry. Maar bovenal heeft ze een immens mooie stem, een immens sterke mening die ze graag komt vertellen, met poëzie natuurlijk. Enkele maanden geleden was ze nog te gast bij de ‘Sekte van Saskia’ (Behoud de begeerte) waar ze een beklijvende stilte achterliet met haar tekst over (wit) feminisme. Nu gaat ze in gesprek over (post)kolonialisme met Loucka Fiagan, een Brusselse audiovisuele kunstenaar. Fiagan is onder andere mede oprichter van het collectief wedontknwyet. Aan de hand van video, tekst, muziek en dans onderzoeken ze onze moderne samenleving en hoe begrippen als mentale ziektes, anders zijn en identiteit daarin hun plaats hebben.

©Miles Fishler

‘Are we there yet?’. Dit is de vraag waar ‘Being imposed upon’, een boek waar ook Lisette Ma Neza een bijdrage voor heeft geschreven, een antwoord op wil zoeken. ‘Nee!’ is het duidelijke antwoord van Beurschouwburg directeur en schrijfster van het boek Melat Gebeyaw Nigussie, ‘maar we moeten blijven strijden en alles in vraag blijven stellen’. Ook de gesprekken van ‘We Object’ dragen mooi bij aan deze zoektocht, aan de lange, maar noodzakelijke strijd. De gasten nemen telkens een voorwerp mee dat hen doet denken aan de koloniale erfenis rondom hen. Ik denk dat eender welk voorwerp wel van toepassing zou geweest zijn, maar kunstenaars zouden kunstenaars niet zijn als ze er geen mooie symboliek aan zouden toevoegen.

Hoewel niet afgesproken hebben zowel Lisette als Loucka een voorwerp gelinkt aan taal. Waar Lisette kiest voor boeken met verhalen en poëzie in de talen die ze spreekt, heeft Loucka een foto meegenomen van zijn overgrootvader, een man die er een levenswerk van heeft gemakt om van het Ewi, een gesproken taal, een geschreven taal te maken om te vermijden dat het zou verdwijnen door kolonisatie. Er is muziek, voorgelezen gedichten en vooral heel veel liefde voor taal in hun conversatie. En toch, een taal die nooit de hunne zal zijn, een taal waarin er steeds een accent schuilgaat dat je verraadt, een witte taal om tegen gekleurde vrienden te spreken.

Er wordt hard geluisterd, met veel begrip en nog meer herkenning. We Object is een gesprek over het ontstaan van een passie voor taal, het zich eigen maken van een ruimte die soms niet de jouwe lijkt en over keuzes die niet de jouwe zijn.

De drie gesprekken zijn gratis te (her)bekijken op de website van de Beurschouwburg. ‘We Object’ is een samenwerking van DE//COLONIZE Leuven (een groep masterstudenten Culturele Studies aan KU Leuven), Commissie Cultuur KU Leuven, DeBuren, Black History Month, Black Achievement Month en Beursschouwburg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s