The Worst Person in The World: realistische millennium romance

Spoiler-vrije review

Het is de niet de romantische komedie die je verwacht, maar wel degene die je verdient. The Worst Person in The World is de perfecte combinatie van de heerlijke zoete romantiek zoals we die kennen uit de traditionele romcom en een vleugje realistische tegenwoordigheid. Regisseur Joachim Trier slaat de handen in elkaar met scenarioschrijver Eskil Vogt om een verrassende blik te leveren op het coming-of-age genre.

Renate Reinsve vertolkt de rol van het hoofdpersonage Julie. Julie is een jonge vrouw in haar late twintiger jaren. Als jongvolwassene heeft Julie al heel wat verschillende carrière paden uitgeprobeerd. We zien haar in het begin van de film genieten van haar keuzemogelijkheden en de vrijheid die daarbij komt kijken. Haar besluiteloosheid is zowel charmant als af en toe vervelend maar tegelijkertijd ook pijnlijk herkenbaar. Wanneer Julie striptekenaar Aksel (Anders Danielsen Lie) ontmoet, zijn er onvermijdelijk een aantal beslissingen die ze moet maken. Ze moet zichzelf de vraag stellen of ze überhaupt wel wil settelen met een man die iets ouder is en misschien wel andere dingen wilt in het leven. Doorheen de film wordt het duidelijk dat Julie het moeilijk heeft met het vastklemmen aan een bepaalde levensuitkomst. De vrijheid om bepaalde keuzes te maken kan soms meer een vloek zijn dan een zegen.  

The Worst Person in the World | Cinema ZED

De constante dynamiek tussen besluiteloosheid en vrijheid is een rode draad doorheen de film. Julie is een sympathiek karakter die tegelijkertijd niet altijd de meest sympathieke beslissingen neemt en soms relaties aangaat die niet zo gepast zijn tegenover haar geliefden. Desalniettemin is haar zoektocht naar betekenis, liefde en geluk hartverwarmend. The Worst Person in The World kan via de goeddoordachte dialoog het publiek een spiegel voorhouden. Na je cinemabezoekje zit je als jongeling ook met de vragen die Julie bezighouden; Wie ben ik? Wat wil ik? Ben ik de juiste keuzes aan het maken?

Naast het pientere script, de geweldige performances van Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie en Herbert Nordrum, is The Worst Person in The World een cinematografisch pareltje. Ook de soundtrack zal vanaf nu in mijn Spotify playlist staan.

The Worst Person in The World is grappig, moedig en oneindig herkenbaar. Julie is niet écht The Worst Person in The World, maar zo kan het soms wel voelen wanneer we als jong individu verstrikt geraken in de gevolgen van onze acties en beslissingen. Een les die we als jongelingen toch ook soms nog moeten leren. Misschien is deze herkenbaarheid nog de grootste reden waarom The Worst Person in The World volgens mij een klassieker zal worden.

The Worst Person in The World is nog te zien bij Cinema ZED Vesalius. Studenten met een KU Leuven cultuurkaart krijgen korting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s