Un monde: een meedogenloze wereld

“Plaag hem niet zo” wanneer zijn hoofd hardhandig werd ondergedompeld in het toilet.
“Plaag hem niet zo” wanneer hij in een container werd gedumpt toen hij even niet had opgelet.
Deze onethische taferelen spelen mee onder de categorie pestgedrag.
Als de juf het niet zag, werd het goedgekeurd. Maar jonge kinderen zijn als wilde beesten in een meedogenloze jungle: alleen de sterkste overleeft.

(Kan spoilers bevatten)

Het langspeelfilm debuut van onze eigen Laura Wandel heeft vele hoofden doen draaien. Niet alleen op het filmfestival in Gent, maar zelfs in Cannes, waar ze enkele prijzen in haar klimrugzak mocht steken. De sterkte van deze film ligt in een representatieve leefwereld van een kind, iets wat Laura uitmuntend heeft gedaan. Dit heeft ze verwezenlijkt door een adembenemende cinematografie om niet alleen U, maar het hele alfabet tegen te zeggen. Het camerastandpunt stond ter hoogte van de hoofdpersonages Nora en Abel. De rest van het shot werd ook vaak wazig, behalve de kinderen. Op die manier werd het eigen wereldje, de eigen cocon van de kinderen behouden. Maar om tot een vlindertje uit te groeien, zullen Nora en Abel toch hun totem in het grote dierenrijk achterna moeten jagen.

MOVIES. Laura Wandel over haar prachtige debuutfilm 'Un monde': «Een school  is een enorm rijke locatie» - Metrotime
@metrotime

Muziek werd bewust geëlimineerd om de realiteit te bewaken. De harde wereld zonder enige vorm van verbloeming werd nuchter in beeld gebracht. Nora is heel gevoelig. Niet alleen omwille van haar broer of om haar zoektocht naar nieuwe vrienden, ze is ook gevoelig aan prikkels en geluid. Geroezemoes en bewegende beelden in de scènes karakteriseren de chaos in het hoofd van een jong kind. Abel wordt gepest en Nora wilt hem helpen. Ter haar bescherming beveelt Abel haar om zich niet te moeien. Aangezien Abel de letterlijke pispaal van de school is, wordt Nora ook verbannen uit de kudde omdat ze haar bloed met een loser deelt. Deze bloedrelatie draait uit tot een bloedbad. Broer en zus spuwen op elkaar en haat wordt niet meer als een ‘groot woord’ gedefinieerd. Abel pest mee om zo zelf niet meer als een hulpeloos hertje door de koning van de jungle te worden verslonden. Welke factoren zijn nodig om een kind zover te drijven? Zover dat ze verstijven bij het verstikken van een medeleerling, gewapend met een plastieken zak. Waarom kunnen zij zich niet wapenen tegen dat geweld? Hadden ze het maar gewoon aan de juf verteld…

Deze meeslepende film wordt vanuit de ooghoek van een kind verteld. Een hoek van 360 graden, waarvan de juf helaas niet eens de helft heeft gezien. Een cinematografisch hoogstandje met een duidelijke boodschap: onderschat kinderen niet! Zie het grootste kwaad niet als spelen want dat speelt met hun mentale ontwikkeling. Ondanks deze zware materie, was het een prachtig begin van een nog veelbelovend regisseuse.

Wil je deze film graag zien? Ga zeker een kijkje nemen in Cinema Zed in Leuven! Voor de toeschouwers met een cultuurkaart hangt er natuurlijk een zalige korting aan vast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s