Tip van de week: Docville. Drie documentaires die je moet gezien hebben

Van 23 tot en met 31 maart kan de documentaireliefhebber zijn/haar/hun hart ophalen in Leuven. ‘Docville’, het internationale documentaire filmfestival, is begonnen aan haar achttiende editie. Een overzicht van wat je niet mag missen.

FUTURE SHOCKED

Polarisatie tekent onze hedendaagse maatschappij. Sociale en technologische veranderingen zijn alom en een religieuze moraal bepaalt voor veel mensen niet langer wat goed en slecht is. Aan de hand van interviews met moraalfilosofen Patrick Loobuyck, Tinneke Beeckman en Katleen Gabriëls, socioloog Walter Weyns en psychologen Herman Konings en Tom de Bruyne, gaat Johan Van Schaeren op zoek naar hoe deze maatschappelijke evolutie in thema’s als klimaat, gender en racisme werken in tijden van sociale media en generatiekloven. Hoe kunnen we polarisatie tegengaan? Hoe gaan we om met de spanningen tussen onze dromen van verandering en de vaak tegensputterende realiteit?

A DECLARATION OF LOVE

Curtis McCarthy zat 22 jaar lang onterecht in de gevangenis. Deze aangrijpende documentaire van Marco Speronni neemt je mee in zijn verhaal. Van moeten opgroeien in een onmenselijke omgeving, van haren die grijs worden en een leven dat aan je voorbij gaat zonder echt te leven: allemaal wordt het verteld in intieme close-upshots. McCarthy vertelt het sereen, maar is volledig gebroken. Hoop en vertrouwen heeft hij onderweg verloren, enkel een hartverscheurend verhaal blijft over. Geen schreeuwende woede, geen compromissen. Enkel de schrijnende vaststelling achtergelaten te zijn in een wereld waar hij niet langer thuishoort.

COW

Voor een keer geen mens in de hoofdrol van een biografische documentaire. Oscarwinnend regisseur Andrea Arnold filmde vier jaar lang melkkoe Luma en laat ons de wereld zien vanuit haar blik. Een intieme kennismaking met het leven van een melkkoe, inclusief alle schoonheden en uitdagingen daarin. ‘COW’ is een unieke film die ons doet stilstaan bij het feit dat ook andere wezens een dagdagelijks leven met gedachten, gebeurtenissen en gevoelens hebben: iets wat vaak te weinig aandacht krijgt in verhalen die gestuurd worden door ons menselijk egocentrisme.

Docville toont negen dagen lang de hele dag door bijzondere documentairefilms op verschillende locaties in Leuven. Opgedeeld in verschillende thema’s zoals filosofie, virtual reality en korte documentaires, kan elke documentaireliefhebber een inspirerende film uitkiezen die past bij zijn/haar/hun interesses. Een uitgebreider overzicht van alle getoonde films vind je hier. Cultuurkaarthouders betalen slechts 7 euro voor een ticket.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s