Oh, Generatie Greta! Een inspirerend snapshot van de nieuwste generatie

Wat gebeurt er wanneer je vier jongeren uit de aanstormende generatie een podium geeft en ze omkadert met professionele makers in het vak? fABULEUS en Sofie Palmers proberen het uit met Ben Herlaar Masina, Ziba Jafari, Mauro Michielsen en Mette Plysieren. Met Off the record brengen ze een kleurrijk, multimediaal relaas over hoe het is om jong te zijn in de wereld van vandaag.

©Clara Hermans

Met tekst, video, muziek en beweging geven de vier acteurs een eerlijke en soms intieme inkijk in hun ervaringen met het leven, hun kleine en grote zorgen en blik op de toekomst. Veelzijdig gaan ze het cynisme en gezaag van de generaties boven hen te lijf. De bagger die de jongste generatie (online) over zich heen kan krijgen, wordt bijvoorbeeld verpakt als een gesproken en gezongen aria aan zagende Facebookberichten – incluis auteurs. Een geestig maar krachtig weerwoord hierop volgt als aanstekelijke rap, live gebracht voor camera waarbij Michielsen en Jafari hun huid zonder filter voor camera smijten. Deze haast ‘multimedia-scènes’ vinden een perfecte maar precaire balans tussen grappig en krachtig tegelijk. De humor en lichtvoetigheid waarmee ze ten strijde trekken tegen het elan aan vooroordelen maakt de gegooide modder niet minder donker, kwetsend of kortzichtig en hun frustraties daarom niet minder belangrijk.

©Clara Hermans

De luchtigere scènes worden afgewisseld met fundamentele twijfels over het leven die iedereen zich vroeg of laat wel eens zal stellen. Zo fluistert-zingt Jafari sober en net hoorbaar twijfels op een ukelele. Overpeinzingen die je misschien wel enkel durft te fluisteren in het halfdonker. Een beetje later vertolken automatisch, monotoon voorgelezen Google-zoekopdrachten de vele onzichtbare en stille vragen in een wereld waar niemand echt weet wat hij doet – maar alles wel op te zoeken valt.

Ze claimen het recht op naïviteit evenzeer als het recht om serieus genomen te worden. Dit doen ze niet op harde, activistische en echt rebelse manier, maar aan de hand van hun persoonlijk relaas met intieme, persoonlijke en herkenbare thema’s en twijfels. De voorstelling is geen dikke fuck you of uitdagend manifest – maar dat moet misschien ook niet. Misschien is deze generatie gewoon veel liever, minder puberaal en volwassener dan de vorige. Misschien is kwaadheid en verbitterdheid naar volwassenen – die het al dan niet verprutsen voor je ogen – iets voor oude mensen.

Off the record is vooral een voorstelling voor en door jongeren – die zowel geruststelt als charmeert. Een voorstelling die je anders beleeft naarmate je eigen generatie, die je blik onverbiddelijk kleurt. Off the record is een zacht statement, een gezongen en gerapte ode voor en door de opkomende generatie. Voor en door Generatie Z, Generatie Greta; een generatie die op liefdevolle en haast tedere manier groot durft zijn en lawaai durft maken – al is het maar op ukelele.

©Clara Hermans
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s