‘Freda’: het geweld binnen Haïti vanuit een vrouwelijk perspectief

Geweld, armoede, opstand en verzet. Een globale omschrijving van Freda haar jeugd. Een globale omschrijving van de meeste mensen hun leven die in Haïti hun weg proberen te vinden. Dit probeerde Gessica Généus, de regisseur van de film, over te brengen op het grote scherm.

Freda en haar familie hebben altijd al in een volksbuurt van Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, gewoond. Dankzij hun klein straatwinkeltje is de familie er tot nu toe altijd redelijk goed in geslaagd om rond te komen. Toch is hun grootste droom om dit land te kunnen verlaten. Om ergens een rustig leventje op te starten ver weg van al het geweld en zonder geldzorgen. Ook het vriendje van Freda, gespeeld door Juancito Jean, zwijmelt weg bij het idee van een zorgeloos leven samen met zijn vriendin. Toch wilt Freda niet vluchten. Ze wilt vechten. Vechten voor haar land. Het land waarvan ze gelooft dat het nog een mooie toekomst te bieden heeft.

oneworld

De gruwelijke situatie die zich in Haïti afspeelt is voornamelijk te wijten aan de voormalige president, Jovenal Moïse. Deze heeft namelijk heel veel geld verspeeld omtrent de PetroCaribe, een olieprogramma van Venezuela. Het gevolg hiervan? Een volk dat in opstand komt. Dit kon het publiek aanschouwen vanuit het perspectief van Freda, een dappere en gedreven vrouw. Zo is het namelijk alles behalve makkelijk om als vrouw of jong meisje je weg te vinden in de Haïtiaanse maatschappij.

Jonge vrouwen worden niet gezien of gehoord. Als ze dan toch het geluk hebben om opgemerkt te worden, wordt hen allerlei dingen beloofd die niet worden nagekomen. Hun partners veranderen namelijk van de ene op de andere dag van zorgzame echtgenoten naar respectloze en onbeschofte geldwolven. Jonge en naïeve vrouwen zijn hun prooi, hun geld en mooie beloftes hun wapen. Eens de prooi binnen is wordt deze vermorzeld. Dit wordt echter maar al te graag in de doofpot gestoken om familieschandalen te voorkomen. Niet voor zijn naasten of over het algemeen al deze machteloze meisjes opkomen is volgens Freda het schandaal. Zij had deze doofpot dan ook maar al te graag laten openbarsten om alle geheimen die erin weg verdoezeld werden hun vrije loop te laten gaan. Een vrijheid waar ze ondertussen zelf al zo lang naar snakt.

Hoewel de film ‘Freda’ heet en dus ook voornamelijk rond dit personage hoort te draaien, komt er in de film ook redelijk veel oppervlakkige informatie over andere personages aan bod. Zo zou er nog iets diepgaander op Freda en haar verhaal ingegaan mogen worden.

Verder is de film zeker de moeite waard. Hij verbreedt je horizon over voor ons ondenkbare situaties. Freda is nog steeds te zien in de cinema ZED waar een kleine korting wordt voorzien voor studenten met een cultuurkaart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s