The Northman: op het randje van episch

De nieuwe van Robert Eggers (The Witch en The Lighthouse) is in het land! The Northman vertelt ons het verhaal van Amleth (Alexander Skarsgård), de zoon van een Vikingskoning, die volledig gegrepen wordt door zijn verleden, familie, wraak en het lot.

De Noorse mythe van Amleth die later de inspiratiebron werd voor Shakepeares Hamlet is er eentje van potentieel episch niveau. Als kijker word je getrakteerd op verschillende gevecht scènes die op sommige momenten een beetje teveel gechoreografeerd lijken. De brutaliteit die de gevechten zouden moeten uitstralen lijken meer op een dans dan op een bloeddorstig gevecht. Eggers maakt dit goed door zijn uitstekende cinematografie. De visuals van de verschillende mythische goden en waarzeggers zijn kwaliteit van de bovenste plank. De wide-shots en het gebruik van natuurlijk licht maakt de film een waarlijk plezier voor het oog. The Northman is op veel vlakken niet zo bizar als Eggers vorige films, waardoor zijn stempel op het werk wat vervaagt.

© Focus Features

De mengeling tussen fantasie en realiteit is waarschijnlijk het interessantste deel van deze film. Het plot zelf is door het herkenbare verhaal redelijk voorspelbaar, ook al is er een interessante twist naar het einde toe. Voorspelbaarheid is geen probleem wanneer een film andere facetten kan uitwerken. Daarom is het spijtig dat de dialogen niet altijd even doordacht waren, waardoor het zijn zwaartepunt verloor. Alhoewel de performances degelijk waren – dan kijk ik vooral naar Anya Taylor-Joy (Olga) en de altijd spectaculaire Nicole Kidman (Queen Gudrún) – voelde de liefdesrelatie tussen Amleth en Olga niet altijd zo passioneel en integer aan.

In een interview met Vanity Fair vertelde Eggers dat ze met The Northman historisch zo dicht mogelijk probeerde te blijven bij het uiterlijk van de bevolkingsgroepen die ze portretteerde. Van de juwelen tot de van stof voor de tunica’s, was alles tot in de puntjes uitgewerkt. Hiervoor hebben ze samengewerkt met archeologen en historici om het gehele plaatje zo accuraat mogelijk te maken. Dit geeft een interessante inkijk tot de wereld van toen. Het bewijst ook dat de film een goed verzorgd passieproject is van Eggers en zijn team.

The Northman had alle ingrediënten om waarlijk episch te zijn. Omdat het zichzelf zo serieus heeft willen nemen, heeft het zichzelf niet op dat niveau kunnen tillen. Dit betekent niet dat The Northman niet spectaculair was op zijn eigen manier. De film is een avontuur van begin tot einde. Het neemt je mee naar plaatsen die je nooit eerder hebt gezien en ontrafelt geheimen die je dacht nooit te weten te komen.

The Northman is nog steeds is nog te zien bij Cinema ZED Vesalius. Studenten met een KU Leuven cultuurkaart krijgen korting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s