Animation Nations 2: wraak van de natuur?

Op dinsdag 6 december was de voorstelling “Animation Nations 2” te zien in de Cinema ZED. De voorstelling bestond uit acht kortfilms die werden gepresenteerd door het Kort Filmfestival. Animation Nations 2 was een mozaïekvan verschillende soorten kortfilms.

Er waren een aantal ‘stille’ films zonder dialoog zoals “Laiko & Nemo”, “Loop” en “Histoires pour 2 trompettes”. “Laiko & Nemo” vertelt het verhaal over Nemo, die als enige een helm en duikpak draagt in een vissersdorp, en Laiko de astronaut in een austronautenpak. Ze werden allebei gepest door de vreemde kledij die zij dragen wat leidt tot vriendschap. Hierdoor leren ze dat ze anders, maar toch hetzelfde zijn.

“Loop”, waarbij elke bewoner constant dezelfde handelingen herhaalt, gebruikte een specifiek deuntje voor elke handeling. Deze deuntjes, die constant werden herhaald, zorgden voor een leuke melodie. De ‘loop’ wordt opeens doorbroken doordat een bestuurder en iemand die aan autostop doet besluiten om samen verder te reizen. De politie wordt op hen afgestuurd en ze rennen samen weg van de ‘loop’ die symbool staat voor het onderdrukkende regime. Ondanks dat deze stille kortfilms niet gebruik maakten van dialogen, gaven ze toch een mooie boodschap weer… Stille waters hebben diepe gronden. 

De animatiestijl van sommige kortfilms zoals “Loop” en “Regular rabbit” waren heel simpel, andere zoals “Scale” en “Histoires pour 2 trompettes” waren eerder surrealistsich. Wanneer het op de genres aankomt, waren er een aantal gelijkaardigheden tussen de kortfilms. Een terugkerend element was wraak. Wraak van de natuur om specifiek te zijn.

“Night Bus” vertelde het verhaal van een aantal passagiers op een bus waarbij de chauffeur een moederaap aanrijdt. Het baby aapje staat verdrietig langs het lichaam van zijn moeder. De moederaap is op slag dood, haar ene oog steekt er zelfs uit. De chauffeur gooit het lichaam van de moeder in de zee. Het baby aapje besluit om wraak te nemen en glipt stiekem binnen in de bus. Wanneer de chauffeur doorrijdt, valt de babyaap hem aan trekt één oog eruit. Poetic justice.  

De kortfilm “Sprite Fright” ging over een tree hugger en haar vrienden waarmee ze samen gaat kamperen in de natuur. De tree hugger redt een vogeltje die vastzit in plastiek afval, terwijl haar vrienden minder respectvol omgaan met de natuur. De één gooit zijn afval op de grond, terwijl de andere haar hairspray gebruikt tegen de insecten. Ze ontdekken een groep groene paddenstoelwezens die zichzelf de “Sprites” noemen. De Sprites lijken een beetje op de Smurfen, maar dan… groen. Haar vrienden smeden stiekem een plan om de Sprites te vangen om zo beroemd te kunnen worden. De Sprites verwelkomen de groep vrienden in het bos. De vrienden gaan rustig slapen, maar ze wisten niet wat hen te wachten stond…

Er waren ook een aantal luchtigere kortfilms die niet over wraak gingen, maar over vriendschap zoals Laiko & Nemo of over jezelf te accepteren zoals in “Night of the living dread”.Night of the living dread” vond ik persoonlijk één van de beste kortfilms ertussen. De kortfilm gaat over Ruby die maar niet in slaap kan vallen. Genante momentenblijven door haar hoofd spoken en houden haar ’s nachts wakker. Ruby als een jonge kind met een beugel die zakdoeken in haar hemdje steekt, Ruby die op het werk een awkward joke maakt, Ruby die tijdens de seks een scheet laat, Ruby die dronken is en een nip slip meemaakt. Ruby wordt boos op de genante Ruby’s totdat opeens Ruby als peuter tevoorschijn komt. Peuter Ruby had tijdens een presentatie op school inkt op haar gezicht gekegen waardoor haar klasgenoten haar hadden uitgelachen. De slapeloze Ruby en de genante Ruby’s kijken verdrietig naar peuter Ruby. De slapeloze Ruby die tekeerging tegen de genante Ruby’s, behandelt peuter Ruby met zorg en liefde. Ze veegt de inkt weg van peuter Ruby’s gezicht en de Ruby’s kruipen allemaal samen in bed. Wanneer de slapeloze Ruby denkt eindelijk een oog dicht te kunnen doen, opent de deur en daar staat ze dan… Emo Ruby.

Night of the living dread, Sprite Fright & Loop vond ik persoonlijk de beste kortfilms. Scale, Histoires pour deux trompettes & a regular rabbit vond ik dan wat minder. Het leuke aan Animation Nations 2 is dat er voor ieder wat wils is door de diversiteit van de kortfilms. Ben je geinteresseerd? De voorstelling speelt ook op donderdag 8 december in de Cinema ZED.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s