Verhaaltjestijd met Het nieuwstedelijk

UUR KULTUUR: Een ontgoocheling door Het nieuwstedelijk

Het nieuwstedelijk blaast Een ontgoocheling van Willem Elsschot nieuw leven in. Letterlijk en figuurlijk. Jurgen Delnaet vertelt/speelt het verhaal van de noodlottige Kareltje de Keizer en wordt daarbij muzikaal ondersteund door het nodige blaas-, slag- en toetsenwerk. In OPEK herrijst het Antwerpen uit Elsschots novelle. De UUR KULTUUR-minnaars werden op woensdag 28 februari getrakteerd op een knap staaltje muziektheater.

6320c56eeacaf4acb197681396a3f147.jpg

Een ontgoocheling vertelt het verhaal van Kareltje De Keizer. Zijn vader is sigarenverkoper, in theorie dan toch. Want ben je die titel nog wel waard als je niets verkoopt? Gelukkig is Kareltje voorbestemd voor iets groters. Later wordt hij advocaat. Hij is gezegend met een buitenproportioneel groot hoofd, waar ongetwijfeld veel verstand in schuilgaat. Helaas pindakaas: Kareltje heeft het zo naar zijn zin in de eerste latijnse, dat hij drie jaar op rij op de laatste bank van de klas blijft zitten. Niet veel later belandt hij bij een scheepvaartbedrijf en vervolgens bij een drukker. Dat is telkens van korte duur, want hij zal altijd een professionele hangjongere avant la lettre blijven. Maar de saaiheid van Kareltjes leven is ongemeen boeiend.

Romans van Elsschot laten leven: met Het dwaallicht bewees regisseur, Adriaan Van Aken, al eerder dat hij dat tot meer dan enkel ‘een goed einde’ kan brengen. Ook voor Een ontgoocheling hebben Jurgen Delnaet en de muzikale Ontgoochelaars ( Benjamin Boutreur, Joris Caluwaerts, Lot Vandekeybus en Tim Coenen) niet veel nodig om Karels onavonturen met het publiek te delen: een podium, instrumenten, een microfoon en vlaggen volstaan. Vlaggen? Ja, vaandels zowaar. Als prenten in een verhalenboek, als quotes zonder hashtags, verbeelden ze de mijlpalen in het leven van Karel De Keizer. Zo is er de vlag waarop, in sierlijke letters, het Latijnse woord ‘rosa’ prijkt. Dat is het antwoord dat Kareltje zijn leraar ooit Latijn gaf. Jammer genoeg was de vraag: “wat is de Latijnse vertaling voor ‘meester’?” Jurgen Delnaet zoekt de grens op tussen Karels verhaal vertellen en Karel spelen. De Ontgoochelaars ondersteunen het geheel en zorgen op tijd en stond voor een intermezzo. Met een discobol, wat hoempapa en een volkslied, getiteld ‘Het zijn zotten die werken’, creëren ze de melancholische sfeer van een Antwerpse havenkroeg van weleer. Om met een cliché te eindigen: Een ontgoocheling is alles behalve een ontgoocheling .

8a79d68862f3d316e1d820060c2feece© Sigrid Spinnox

EEN ONTGOOCHELING DOOR HET NIEUWSTEDELIJK | 22, 23, 24 en 28 februari en 26, 27, 28 en april 2018 | OPEK | €12, 80 voor cultuurkaarthouders|  Meer info? Klik hier voor de website van 30CC en hier voor de trailer

ZIE OOK: BEGOOCHELING DOOR CIE TARTAREN| 1, 2 en 3 juni 2018 | Wagenhuys| € 8 voor cultuurkaarthouders|  Meer info? Klik hier voor de website van 30CC

Begoocheling is een spiegelproductie naast Een ontgoocheling van Het nieuwstedelijk. Beide stadsgezelschappen vertrekken van dezelfde Elsschotnovelle, maar werken elk vanuit een andere voedingsbodem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s