‘Waar er geen verband is, zijn er ook geen letsels’

Onbevreesd in 30 CC

Onbevreesd vertelt het verhaal van een ramp in maar liefst tien zinnen. Het stuk dramatiseert de nefaste effecten van een lelijke vaas en relativeert dagelijkse beslommeringen als een vliegtuigcrash.  Hugo Matthysen en zijn fantasie hebben zich weer even laten gaan. Gelukkig maar, want van zo’n meesterlijke ramp had het 30CC-schouwburgpubliek afgelopen dinsdag niet gespaard willen blijven.

44e2c380-8116-482e-88f2-0ff1f46dffa1

Hugo Matthysen, artistieke alleskunner en bezieler van het stuk, licht het verhaal kort toe. Onbevreesd is tot stand gekomen volgens de nieuwste technieken in de theaterwetenschap: de golftheorie. De titel is namelijk ook het eerste woord van het stuk. Als er daarentegen voor het laatste woord was geopteerd, had het stuk Kasteel geheten. In dat geval was de spanningsboog te groot geweest. Daarom leek het eerste woord een veiligere keuze. Als het publiek dan het woord ‘Onbevreesd’ hoort, gaat er een golf van opluchting door de zaal. Bedankt, Hugo. Tot zover de golftheorie.

De tiendelige zinnenreeks waarvan sprake begint met ‘Onbevreesd liepen Afzelia en Palisander door het donkere woud, en eindigt met ‘Ja, want het is nog een heel eindje lopen naar het betoverde kasteel.’ Het zijn Karlijn Sileghem en Tine Embrechts die de malle jonkvrouwen gestalte geven. De ramp  die zich ergens tussenin afspeelt wordt via alle mogelijke perspectieven nader toegelicht. Het is ongelooflijk hoeveel persoonlijke verhalen een vliegtuigcrash bij elkaar brengt. Het gaat allemaal om mensen zoals u en ik: een psycholoog met een lelijke vaas, een binnenhuisarchitecte met vliegangst, ramptoeristen met zelfmedelijden en Karlijn en Tine in hoogsteigen persoon. Bij wijze van hulp benadrukken de spelers meermaals hoe ingewikkeld de verschillende niveaus van verhaal wel niet zijn. Het geheel wordt op tijd en stond ondersteund door een lied. Ronny Mosuse, Hugo Matthysen en Aram Van Ballaert spelen de pannen van het dak met nummers als: ‘Er was veel te veel drank in de Ardennen’ en ‘Oh, wat was die ramp een ramp’.

Het stuk is knotsgek, maar geniaal. Een vulkaansceremonie, Ronny Mossusse’s meesterlijke intermezzo over dagsoep en totale chaos, stuk voor stuk elementen die de filosofie achter Onbevreesd benadrukken. Want: ‘waar er geen verband is, zijn er ook geen letsels’.

maxresdefault.jpg

ONBEVREESD (MET VIS)| 24 april 2018 | 30 CC schouwburg | vanaf 15 euro, 20% korting met cultuurkaart|  Meer info? Klik hier voor de website

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s