TIP! JOYLAND – De underdog winnaar van Festival de Cannes 2022

Met Joyland zet regisseur Saim Sadiq eensklaps zichzelf, Pakistan als filmland en een revolutionaire agenda op de kaart. De eerste Pakistaanse film geselecteerd voor het prestigieuze Festival de Cannes overtuigde zowel de jury van de categorie Un certain regard als de jury van de Queer Palm. Met deze twee onconventionele prijzen op zijn naam werd Joyland in het thuisland begroet met de prijs van ballingschap, bestemming: ver buiten de grenzen van de Pakistaanse patriarchale autoriteiten.

In patriarchaal Pakistan is het krijgen van een zoon een prioriteit binnen het familieleven. Ook Haider en Nucchi proberen het behoud van de stamboom te verzekeren door een zoontje op de wereld te zetten. Binnen hun jonge gezin eigenen beiden zich eerder niet-stereotype rollen toe. Haider neemt het huishouden op zich en zijn vrouw Nucchi ontplooit haar talenten vooral op de werkvloer. Op een dag beslist ook Haider dat hij een job wil. Hij trekt zijn clandestiene schoenen aan en gaat aan de slag bij een cabaret club als danser. Zonder meer raakt hij in de ban van Biba, een charismatische transvrouw en danseres. Haiders nieuwe verlangens storten het jonge gezin in drama. Joyland zet met zijn ongebruikelijke stijl en niet-traditionele verhaallijn een onderbelicht perspectief in de kijker en vinkt daarmee succesvol alle vakjes aan van de Prix Un certain regard.

De film wordt (voorlopig) eenmalig getoond in cinema ZED in het kader van het Holebifilmfestival 2022 dat plaatsvindt over heel Vlaanderen van 8-25 november. Geheel in thema wordt de film voorafgegaan door de kortfilm Masaru, een film over een baseball speler en zijn verboden liefde voor Japanse traditionele dans.

Joyland is te zien in cinema ZED op donderdag 24 november om 20u. De film wordt in België pas officieel gereleased op 28 december 2022. Tickets zijn 7 euro voor cultuurkaarthouders en zijn verkrijgbaar via deze link JOYLAND.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s